RietBlog

the joy of joining

De strip / Die Kantenleiste

De RVS-strip is eindelijk geplakt en afgekit. Dat deden we in één keer met Patex Power Fix zwart. Het is wel aan te bevelen om eerst alles goed af te plakken met schilderstape voordat je met de spuit aan de slag gaat. We kozen voor de Power Fix omdat deze het hout waterdicht afwerkt en tegelijk lijmt én voegt. Het was nog even spannend of de strip niet te zwaar was, maar de lijm werkt perfect: hij houdt de strip meteen vast en is toch lang genoeg flexibel om hem goed op zijn plaats te krijgen. De voegen kan je zoals andere silicone voegen met een rubbertje glad strijken.

We hebben het werkblad ook meteen aan de achterkant afgekit en de achtermuur van schoolbordverf terug geplaatst. Deze was toch vrij vuil gevoelig, daarom hebben we hem met een laagje olijfolie afgewerkt. Nu heeft hij een mooie matte glans en diepe zwarte kleur.

 

 

Endlich sind wir dazu gekommen, die stahlen Kantenleiste zu leimen und zu verfugen. Das ging beides auf einmal mit Patex Power Fix in schwarz. Am besten erst alles gut mit Kreppband abkleben, bevor man mit der Spritze loslegt. Wir hatten uns für den Power Fix entschieden, da er das Holz wasserdicht abdichtet und gleichzeitig leimt und verfugt. Es war noch spannend ob die Leiste nicht zu schwer sein würde, aber der Leim ist wirklich perfekt: Er hält die Leiste direkt fest und ist dabei noch lange genug flexibel, so dass man die Leiste gut positionieren kann. Die Fugen kann man wie andere Silikonfugen mit einem Gummi glatt streichen.

Wir haben die Arbeitsfläche auch gleich zur Wand hin verfugt und die Schultafel-Rückwand zurückgesetzt. Die erwies sich doch als ziemlich empfindlich gegen Schmutz, darum haben wir sie dünn mit Olivenöl eingerieben. Jetzt hat sie einen schönen matten Glanz und ein tiefes Schwarz!

Welkom Jonathan! / Willkommen Jonathan!

Sinds vandaag woont Jonathan bij ons. Gisteren hebben we hem uit de fruittuin in Kapelle, Zeeland gehaald. Hij heeft een klein broertje "sierappel" die ervoor moet zorgen dat hij vele lekkere appels gaat krijgen. Het zal echter wel een paar jaar duren voordat het gat is dichtgegroeid dat door de kap van de berkeboom was ontstaan. Met de touwtjes leiden we hem alvast de goede kant op. Of er in het voorjaar al een paar bloemetjes aan zullen zitten? Misschien zelfs een eerste rode appel in de herfst?

  

   

Seit heute wohnt Jonathan bei uns. Gestern haben wir ihn aus dem Obstgarten in Kapelle, Zeeland geholt. Er hat einen kleinen Bruder "Zierapfel", der dafür Sorgen muss, dass Jonathan viele leckere Äpfel trägt. Es wird sicherlich ein paar Jahre dauern, bis das Loch dicht gewachsen ist, dass durch das Fällen der Birke entstanden war. Mit Stricken leiten wir ihn schonmal in die richtige Richtung. Ob im nächsten Frühjahr schon ein paar Blüten zu sehen sein werden? Und im Herbst vielleicht schon ein erster roter Apfel?

Water! / Wasser!

Het is gelukt. Het aansluiten van het water verliep zonder enige lekkage. De achtermuur hebben we ook al op maat gezaagd, deze wordt nog geheel schoolborden-zwart geverfd, zoals het kleine stukje bij het spoelbak. Ook het "kookeiland" staat nu op zijn plek. Tijdelijk is het echt een eiland, straks komt er nog de tussenmuur naar het kantoor achter te staan. De induktiekookplaat is aangesloten en bevalt nu al heel goed. Zo is de situatie weer leefbaar, maar dat moet ook, want de komende tijd zullen we weinig aan het klussen toe komen.

 

Es ist geschafft! Das Anschließen der Wasserleitungen klappte ohne irgendwelche Lecks. Die Hinterwand haben wir auch schon ausgesägt, sie wird noch komplett Schultafel-Schwarz gefärbt, wie das kleine Stückchen bei der Spüle. Auch steht die "Kochinsel" jetzt auf seinem endgültigen Platz. Kurzfristig ist sie eine echte Insel, bis die Zwischenwand zum Büro gesetzt ist. Das Induktionskochfeld ist auch bereits angeschlossen und gefällt sehr gut. So kann man wieder gut leben, dass muss auch, denn in der nächsten Zeit werden wir wenig Zeit haben zum Weitermachen.

Improviseren / Improvisieren

Totdat de nieuwe keuken af is, blijft het even behelpen. Je kan tenslotte niet elke dag de Pizza-taxi bestellen. Hoewel, het water is nu wel erg ver weg van de kookplaat en afwassen in de badkuip is ook geen plezier...

Bis die neue Küche angeschlossen ist, heißt es improvisieren. Man kann schliesslich nicht jeden Tag den Pizza-Kurier bestellen. Obwohl, die nächste Wasserstelle ist schon ziemlich weit vom Herd entfernt und Abwaschen in der Badewanne macht auch nicht wirklich Spaß...

 

De spoelbak / Das Spülbecken

Tegelijk met de voorbereidingen van de keuken wordt aan het keukenblad verder gewerkt. Afgelopen week hebben we de RVS-strippen uit Barneveld gehaald. Helaas zijn we er nog niet aan toe gekomen om ze op lengte te zagen en aan het kookwerkblad vast te zetten. Graag had ik gezien hoe het staat, want ze zijn echt mooi.

Echter nu het water - niet alleen in de keuken, maar in het hele huis nr. 4 - is afgesloten, heeft het gedeelte met het spoelbak absoluut voorrang. Het RVS werkblad uit de keuken nr 2. stond wekenlang onbezien op marktplaats en voor de nieuwe keuken konden we geen echt mooi spoelbak in de winkels vinden. Toen kwam Ad op het glorieuze idee om eenvoudig de spoelbak uit het aanrecht te zagen. Na heel veel gevloek en tenminste vijf kapotte zaagjes vond hij uiteindelijk de truc op internet: een scheutje slaolie en dan heel langzaam zagen! Op deze manier was de rest van de spoelbak er zo uitgezaagd.

Ondertussen heb ik de eerste lijmlaag op de nieuwe plaat opgedragen en vandaag ook al de eerste 90cm van het mozaïek gelijmd, zodat dit deel morgen al gevoegd kan worden. De rest moet op zijn plek gebeuren omdat we het afgewerkte mozaïek niet meer al te veel willen bewegen.

 

 

Gleichzeitig mit den Vorbereitungen in der Küche wird auch an der Küchenarbeitsplatte weitergebastelt. Letzte Woche haben wir die Edelstahlleisten aus Barneveld geholt. Leider sind wir noch nicht dazu gekommen, sie auf Länge zu sägen und an der Kocharbeitsfläche zu befestigen. Ich hätte schon gerne gesehen, wie es fertig aussieht, denn die Leisten sind wirklich schön.

Allerdings hat jetzt, wo das Wasser - nicht nur in der Küche sondern gleich im ganzen Haus Nr. 4 - abgestellt ist, die Spüle absoluten Vorrang. Die Edelstahl-Arbeitsfläche aus der Küche Nr. 2 hatten wir wochenlang vergeblich auf Internet angeboten und gleichzeitig konnten in keinem Laden ein wirklich schönes Spülbecken finden. Da kam Ad auf die glohrreiche Idee, einfach das Spülbecken aus der Arbeitsplatte zu sägen. Nach einigem Gefluch und mindestens fünf kaputten Sägeblättern fand er schliesslich den Trick im Internet: Einen Schuß Salatöl und ganz langsam sägen! Auf diese Weise war das Becken im Handumdrehen ausgesägt.

In der Zwischenzeit habe ich die neue Platte vorbereitet mit der ersten Schicht Leim und heute auch schon die ersten 90cm Mosaik geklebt, so dass dieser Teil morgen gefugt werden kann. Den Rest wollen wir lieber an Ort und Stelle machen, damit das fertige Mozaik nicht mehr all zu viel bewegt werden muss.

Voorbereidingen keuken / Vorbereitungen Küche

De radiator in de hoek naast de achterdeur hadden we al vorig weekeind gesloopt en dit weekeind wilden we een grote stap verder komen met het opbouwen van de nieuwe keuken. Daarom gingen we vrijdag eerst groot inkopen bij de bouwmarkt. Onze auto is ondertussen heel wat gewend en wat er niet in kan, past op het dak. Na twee keer rijden hebben we nu hopelijk alles in huis om de klus helemaal af te maken - en het is nogal een klus. Er moeten nieuwe leidingen in gips en beton worden gelegd en alle tegels moeten er af. Zo makkelijk deze op de gipsmuur loslieten, zo vast zitten ze nu. Vooral de rubberachtige lijmlaag is taai als wat en laat zich maar moeizaam centimetertje voor centimetertje van de betonmuur afschrappen. Maar het is gelukt, morgen kunnen we beginnen met verven en opbouwen.

     

Den Heizkörper in der Ecke neben der Gartentür hatten wir schon letztes Wochenende entfernt, dieses Wochenende wollten wir ein gutes Stück weiterkommen mit der neuen Küche. Freitag gingen wir darum erstmal groß Einkaufen zum Baumarkt. Unser Auto ist ja inzwischen so einiges gewöhnt und was nicht rein passt, findet seinen Platz auf dem Dach. Nach zweimal hin und her fahren haben wir jetzt hoffentlich alles im Haus was wir brauchen um wirklich alles fertig zu machen. Und es ist noch einiges zu tun. So müssen neue Leitungen unter Putz und Beton gelegt werden und alle Fliesen müssen raus. So einfach die auch von der Gipswand ab gingen, so fest sitzen sie jetzt. Vor allem die gummiartige Leimschicht lässt sich nur mühsam Zentimer für Zentimeter von der Betonwand abkratzen. Aber es ist geschafft, morgen können wir anfangen mit streichen und aufbauen.