RietBlog

the joy of joining

Voegen / Verfugen

Zaterdag hebben we het eerste stuk werkblad met flexibel en waterdicht voegmateriaal gevoegd (eurocol 706 speciaalvoeg WD, anthraciet). Het is aan te raden om niet alles in één keer te doen, maar alleen zo veel voegsel aan te maken wat nog goed verwerkt kan worden voordat het uithardt (max 125g). Ook is het handig het overtollige voegsel op tijd met een natte spons af te wassen, anders is het lastig - maar niet onmogelijk - om de tegels weer schoon te krijgen. We zijn in ieder geval erg blij met het resultaat! Nu nog een (roestvrij stalen) strip eromheen, de randen met silicone afkitten en op naar de resterende 4 meter...

 

Samstag haben wir das erste Stück der Arbeitsfläche mit flexiblem und wasserbeständigen Fugenmörtel verfugt (eurocol 706 Spezialmörtel, Anthrazit). Am besten mischt man nur so viel Mörtel an, wie man auch verarbeiten kann bevor er anfängt aus zu härten (max 125g). Auch sollte man das überschüssige Material zeitig mit einem nassen Schwamm abwaschen, denn sonst bekommt man die Fliesen wirklich nur schwer wieder sauber. Wir sind auf jeden Fall froh mit dem Ergebnis! Jetzt noch die Ränder mit einem (Rostfrei-Stahl) Band versehen, das Ganze mit Silikon verkitten und dann noch die übrigen 4 Meter...

Lijmen / Kleben

Gisteren hadden we het eerste stuk werkblad van een dunne laag tegellijm voorzien om de OSB-plaat nog beter waterdicht te maken. Vandaag konden we dus eindelijk aan het eerste echte stuk van ons nieuwe werkblad beginnen. Dit was ontzettend spannend, want we wisten niet of alles ook echt zou passen. Wat het natuurlijk juist niet deed. Maar nu weten we tenminste dat er genoeg tijd is, om nog tijdens het lijmen stukken aan te passen en alles heen en weer te schuiven tot dat alles netjes op zijn plek zit. We gebruiken waterdichte en flexibele poedertegellijm (eurocol 705 speciallijm) met een kam van 4x4mm, voor het geval dat iemand het na wil doen of wij zelf vergeten hoe het alweer zat. De gekleurde tegels zijn een stuk dunner dan de rest en moeten daarom met een extra laagje lijm worden opgehoogd, zodat alles mooi waterpas aansluit. Ik verheug me al op het voegen morgen, dan wordt het pas prachtig!

 

 

Gestern hatten wir das erste Stück Arbeitsplatte mit einer dünnen Schicht Fliesenleim bedeckt um die OSB-Platten noch wasserdichter zu machen. Heute konnten wir darum endlich das erste echte Stück unserer neuen Arbeitsfläche leimen. Das war unglaublich spannend, denn wir wussten nicht ob alles auch echt passen würde. Was es natürlich prompt nicht tat. Aber jetzt wissen wir immerhin, dass man genug Zeit hat auch noch während des Leimens einzelne Stücke anzupassen und alles hin und her zu schieben bis alles gut sitzt. Wir verwenden wasserdichten und flexiblen Zementpulverkleber (eurocol 705 Spezialkleber) mit einem Kamm von 4x4mm. Für den Fall, dass es uns jemand nachmachen will oder wir es selber vergessen sollten. Die farbigen Fliesen sind ein gutes Stück dünner, darum müssen sie mit einer extra Lage Leim erhöht werden, so dass alles gut anschließt. Ich freue mich schon auf das Verfugen morgen, dann wird es erst wirklich klasse!

Het kook-"eiland" / Die Koch-"Insel"

en dan is het even puzzelen... 
Na het puzzelen moeten de kantjes van de delen één voor één worden geslepen. Rond de nieuwe induktiekookplaat heb ik als accent kleine rode en oranje splinters verspreidt. Rond het spoelbak moeten er - je raadt het al - blauwe stukjes komen. Voor het gedeelte bij de achterdeur zijn we nog op zoek naar één felgroene tegel, een lichtgroen hebben we al. Heeft iemand die misschien nog ergens liggen?

 

 

Und dann heißt es puzzeln...
Nach dem Puzzeln müssen alle Ränder Stück für Stück glatt geschliffen werden. Um das neue Induktionskochfeld herum habe ich kleine rote und orange Stückchen verteilt. In die Nähe des Spülbeckens sollen - ja genau - blaue Stückchen kommen. Für den Teil bei der Gartentür suchen wir noch eine knallgrüne Fliese, eine hellgrüne haben wir schon. Hat die vielleicht noch jemand liegen?

De puzzeldelen maken / Die Puzzleteile machen

Parallel met de andere werkzaamheden ben ik aan het werkbladmozaïk begonnen. We hebben in de tegel-uitverkoop extra grote witte tegels gekocht, zodat het patroon niet te klein wordt. Een paar zwarte tegels hadden we al eerder op de koninginnenmarkt gekocht en dan nog een paar grijze erbij om het sterke contrast er een beetje uit te halen. De tegels worden in een doek gewikkeld en vervolgens met de vlakke kant van de hamer in één keer stuk geslagen.

 

 

Zeitgleich mit den anderen Arbeiten, habe ich mit dem Mosaik für die Küchenarbeitsplatte angefangen. Im Fliesenausverkauf haben wir extra große weiße Fliesen erstanden, denn wir wollen dass das Muster niet zu klein wird. Ein paar schwarze Fliesen hatten wir schon auf dem Königinnenmarkt gekauft und dazu jetzt noch ein paar graue um den starken Kontrast etwas zu dämpfen. Die Fliesen werden in ein Tuch gewickelt und anschließend mit der flachen Seite des Hammers mit einem einzigen Schlag kaputt geschlagen.

Gemoedelijke woonkeuken / Gemütliche Wohnküche

Na een hele tijd betrekkelijke rust leven we nu weer in een bouwput. Maar we maken er het beste van.

 

Nach einer Weile relativer Ruhe leben wir jetzt wieder auf einer Baustellen. Aber wir versuchen das Beste draus zu machen.

Het laatste muurtje / Die letzte Mauer

Een restant van de oude keukenmuur zou in het kantoor terecht komen. Daar staat het alleen maar in de weg en zo kunnen we - voorlopig - voor het laatst echt breken. Het is maar een gipsmuurtje en gaat dus gemakkelijk. Eenmaal aan het werk zijn we ook gelijk begonnen aan het afhakken van de keukentegels. Tot onze verbazing kwam onder de witte tegels nog een laag oranjekleurige tevoorschijn! Stukjes daarvan zullen we gaan verwerken in het nieuwe keukenblad, dat ook al in gang gezet is. Ook het afhakken van de tegels ging voorspoedig.

 

 

Ein Reststück von der alten Küchenwand reicht bis ins neue Büro und würde dort nur im Weg sein. Daher können wir - vorläufig - zum letzten mal richtig einreißen. Es ist allerdings nur eine Gipswand und die lässt sich einfach entfernen. Einmal angefangen machten wir uns auch gleich an das Entfernen der Küchenwandfliesen. Zu unserer Überraschung fanden wir unter den weißen Fliesen auch noch eine Lage orange Fliesen! Kleine Stückchen davon werden wir in die neue Küchenarbeitsplatte einbauen, die auch schon in Arbeit ist. Auch das Entfernen der Fliesen ging einfacher als erwartet.

Afwerking van de doorgang / Fertigstellen des Durchgangs

De doorbraak werd al een hele tijd geleden gezaagd en de latei is ook allang afgewerkt. Toch wil ik graag nog een paar foto's laten zien van de afwerking, want nu met de "Farbvertiefer" van Hornbach op de betonnen zaagsnede ziet het er heel mooi uit. Doordat er helemaal geen bewapening in de muur zat, alleen heel veel mooie kiezels, hoeven de zijkanten gelukkig niet met gipsplaten worden afgedekt. Onze proef met olijf-olie was ook niet verkeerd. In ieder geval rook het beter. Maar we hoorden zeggen dat het op ten duur ranzig zou kunnen worden, daarom hebben we voor deze variant gekozen. Je moet het er wel heel vaak en heel dik op kwasten.

  

 

 

Der Durchbruch ist zwar schon wieder eine Weile her, aber ich wollte doch noch ein paar Fotos von der Fertigstellung der Durchgänge posten. Mit dem "Farbvertiefer" von Hornbach auf dem durchgesägten Betonseiten sieht es nämlich wirklich klasse aus. Da überhaupt kein Stahl in der Wand ist, nur sehr viele schöne Kieselsteine, müssen die Seitenwände zum Glück nicht mit Gipsplatten abgedeckt werden. Unser Test mit Olivenöl war auch nicht schlecht, auf jeden Fall roch es angenehmer. Nach Warnungen, dass das Öl nach einiger Zeit ranzig werden könne, haben wir aber dann doch diese Variante gewählt. Das Zeug muss allerdings sehr oft und sehr dick aufgetragen werden.