RietBlog

the joy of joining

Sloop II / Abriss II

of eigenlijk Sloop IV, want na een korte periode van rust zijn zijn we begonnen aan de verbouwingen van huis no 4. Het komt allemaal bekend voor: als eerste moet de tussenmuur naar de keuken eruit... Omdat we ondertussen experts zijn lukte het deze keer zelfs om de grote glasruiten, die nog boven onder de gipsplaten zaten verstopt, in een stuk eruit te halen.
Een fluitje van een cent, als je weet hoe het moet Cool 

Daarna schrokken we toch wel van de grootte van de ruimte. Wow, wat een keuken moet dat worden! Ter plekke hebben we de plannen voor de indeling aangepast. Modelbouwer Ad heeft het meteen omgezet en zo konden we al voor de eerste keer in onze nieuwe keuken van een heerlijke ovenschotel genieten. De stand nu is, dat we het werkblad niet de hoek om bouwen, maar het kookgedeelte afscheiden. Op deze manier houden we - niet onbelangrijk! - een plek om de theedoeken op te hangen en blijft de kast in de hoek toegankelijk. Aan de andere kant - voor de achterdeur - trekken we het keukenblad wel om de hoek een stukje de keuken in. Dat levert meer werkblad op en lijkt ons een goede centrale plek voor de vaatwasser. Vooral creëren we op deze manier een kleine entree, zodat je niet direct midden de keuken instapt als je van buiten komt.

 

 

oder besser gesagt Abriss IV, denn nach einer kurzen Pause haben wir den Umbau des Hauses Nr 4 in Angriff genommen. Es ist inzwischen ein alter Hut: als erstes muss die Zwischenwand zur Küche raus... Da wir inzwischen Experten sind, gelingt es uns sogar, die großen Glasscheiben, die oben noch unter den Gipsplatten versteckt waren, im Ganzen herauszunehmen.
Ein Kinderspiel, wenn man einmal weiß, wie es geht Cool

Danach erschraken wir aber doch etwas über die Größe des Raumes. Wow, was für eine Küche soll das werden! Spontan haben wir die Pläne für die Aufteilung geändert. Modellbauer Ad hat sie direkt umgesetzt, so dass wir gleich unseren ersten leckeren Auflauf in der neuen Küche genießen konnten. Der neue Plan ist, die Arbeitsfläche doch nicht um die Ecke zu bauen, sondern den Kochteil abzusondern. Auf diese Weise behalten wir - nicht unwichtig!- einen Platz um Handtücher aufzuhängen und bleibt der Schrank in der Ecke zugänglich. Dafür ziehen wir die Arbeitsplatte gegenüber - vor dem Hintereingang - um die Ecke in die Küche hinein. Das bringt extra Arbeitsfläche und ergibt einen guten, zentralen Platz für den Geschirrspüler. Vor allem erhalten wir so einen kleinen, etwas abgeschiedenen, Eingangsbereich, so dass man von draußen kommend nicht direkt mitten in die Küche stolpert.

Keukenwerkbladproef / Küchen-Arbeitsplatten-Test

Voor dit weekeind stond eigenlijk de start van de werkzaamheden op de begane grond van No 4 op het plan. Hier staat met de keuken nog een grote klus op ons te wachten. Maar het weer was te mooi om binnen bezig te zijn, daarom hebben we eerst in de voor- en achtertuin flink gesnoeid. Volgende week wordt namelijk het tweede set afvalbakken afgehaald, want huisnummer 2 is nu officieel ingetrokken!

Ondertussen hebben we wel wat ideeën opgedaan en ook een eerste proef gedaan wat betreft het nieuwe keukenblad. Een 50x50cm houten plaat met kapot geslagen stukken muurtegel moet de komende weken als proefwerkblad dienen. We zijn benieuwd of het net zo goed werkt als het eruitziet. Wat betreft de vloer zijn we ook een stuk verder. Het wordt (waarschijnlijk) Click-Marmoleum in de kleuren "silver shadow", "eternity" en "lime". Lekker fris en het past uitstekend bij de rode keukenfronten.

 

 

Für dieses Wochenende war eigentlich der Start der Umbaumaßnahmen im Erdgeschoss von Nr. 4 geplant. Hier wartet mit der Küche noch eine Menge Arbeit auf uns. Aber das Wetter war viel zu schön um drinnen zu sein, daher haben wir erstmal das Grün im Vorgarten und hinterm Haus ordentlich gestutzt. Nächste Woche wird nämlich das zweite Set Mülleimer abgeholt, denn die Hausnummer 2 wurde jetzt offiziell eingezogen!

Inzwischen haben wir bereits erste Ideen entwickelt und auch schon einen Test gemacht zur Küchenarbeitsplatte. Eine 50x50cm große Holzplatte mit in Stücken geschlagen Wandfliesen muss sich in den nächsten Wochen als Probe-Arbeitsfläche beweisen. Hoffentlich ist sie genauso praktisch wie schön. Für den Bodenbelag haben wir jetzt Click-Marmoleum in den Farben "silver shadow", "eternity" und "lime" in der näheren Auswahl. Das sieht farbenfroh und freundlich aus und passt gut zu den roten Küchenfronten.

De woonkamer-"kast" / Der Wohnzimmer-"schrank"

Met de twee "nieuwe" deuren in de woonkamer zijn we nu vooralsnog klaar met de benedenverdieping van huis nr 2. In de doorgang naar de trappenkast hebben we een kozijn getimmerd voor de oude glas-in-lood-huiskamerdeur. Een nieuw kleurtje en een ronde deurknop maken er een hele mooie kastdeur van, zeker als je het licht in de kast laat branden. De juiste kleur (tint grijs) voor de kozijnen te kiezen was wat lastiger, maar deze moesten toch twee keer worden geschilderd voor een mooi resultaat. 

 

 

Die zwei "neuen" Türen im Wohnzimmer streichen und einhängen waren erstmal die letzten Arbeiten im Erdgeschoss von Haus Nr. 2. Dazu haben wir in den Durchgang zum Treppenschrank eigens einen passenden Türrahmen gezimmert für die alte Bleiglas-Eingangstür. Frisch gestrichen und mit einem runden Handgriff versehen ist sie wirklich schick als Schranktür, besonders wenn man das Licht an lässt. Den richtigen Farbton für die Türrahmen zu finden war da schon etwas schwieriger, aber die mussten ja sowieso zweimal gestrichen werden.